Donkere avonden

Na school zwieren ze hun jassen door de gang, hun schoenen aan de kant. Ze schooien koeken en fruit en willen weten wat de avondpot schaft.

Ze trekken naar de woonkamer. Crime scene van menig speltafereel.
Stoelen en planken worden bij elkaar gezet en met doeken omgetoverd tot een kamp. Er worden boeken gelezen, rollen gespeeld, auto's gerold, prinsessen gestrooid,...
Ze maken er een pacht van.

Niet erg, zo'n speelpacht... al zou het toffer zijn als ze het ook plezant zouden vinden om op te ruimen. Ze vagen maar al te vaak de vloer met hun laaghangende lip en sleffende voetjes.

Opruimen, dat luidt zo ongeveer het einde van de kinderavond in. Moeder en vader vinden dat tenminste. De kinderen meestal niet.
Na het avondeten is immers de beste moment om nog dikke leut te maken.


Gesteld dat het opruimen toch eens vlot verloopt en ze elks nen dikke kus op hun kaak geplakt krijgen van hun moeder dan hebben ze natuurlijk nog bakken energie.

Ze draaien de muziek een streepke luider, spelen een deel van hun kleren uit en vooral... knippen alle lichten uit. Enkel dat ene kleine lichtje mag aan blijven. Dat is hun spot.
Ze dansen, gillen, roepen. Ze spelen met hun schaduw op de muur.

Moeder grijpt het fototoestel, vloekt inwendig nog eens dat foto's trekken in den donkere niet gemakkelijk is en Elza D. geen workshops geeft over bijv. foto's trekken in slechte lichtomstandigheden.
Het Mitteke kruipt moe bij moeke op schoot en nestelt zich daar in een bolleke op zoek naar warmte.


Fien, Klaas en Trijn gaan onvermoeibaar door met hun gespring door de huiskamer. Ze zijn niet (meer) moe en krijsen de boel bijeen als moeder besluit dat het laatst aangekondigde nummertje toch wel ├ęcht voorbij is.

Kalmte redt de moeder. De kinderen gaan braaf slapen met de belofte dat er nog vele donkere avonden komen.
Donkere avonden... dat is het beste speelgoed hier.

><

Schoon stukje en desondanks: schoon foto's!

schoon geschreven katrien en leuke foto's. Zou zo in een boek kunnen staan.

Om te reageren moet je ingelogd zijn...