Eerste schoolweek

Voila, ze is al gepasseerd, de eerste schoolweek.

We brengen dit jaar één kind naar de lagere school en twee kinderen naar de kleuterklas.
Dat wil zeggen dat Trijn geen peuter meer is en Fien geen kleuter.

Er werden stappen gezet met andere woorden.
Bij Fien ging dat zo:

Maandag 3 september 2012 om 8u30 brachten we Fien naar haar kleuterklas.
8u45: De drie kleuterklassen komen naar buiten en verzamelen voor de buitendeur van de eerste klas.


Er werd aangeklopt en gewacht, er schoven gordijntjes open, de deur werd opengezwaaid en daar stond meester Johan. De nieuwe eersteklasleerkracht.


De nieuwe eerste klassers werden één voor één onthaald. Ze gaven hun kleuterjuf nog een dikke knuffel, hun ouders ook en maakten vervolgens met hun nieuwe meester de grote stap naar de eerste klas.
In de klas mochten ze zich een plekje zoeken. Fien was eerst dus had ze alle keus.


Nadat alle twintig kinderen een plekje hadden gevonden in de klas, zwaaiden hun voormalige klasgenootjes aan de ramen en de deur gedag. Zij vertrokken weer richting kleuterhuis en voor de ouders was het ook tijd om hun eerste klassers even alleen te laten met hun meester.


Wij dronken koffie en thee en nog meer, kregen cake en wachtten (met alle nieuwe ouders) tot de volledige school was toegekomen aan het zaalgebouw.


Binnen zong de ganse school een welkomslied en kwamen de nieuwe 1ste klassers binnen aan de hand van de 12de klassers.


Op het podium kregen ze elks een roos en werden ze één voor één bij naam genoemd en onder luid applaus welkom geheten.


Ja, ze zijn niet helemaal scherp, die zaalfoto's. Het werden foto's op ISO véél. De zaal was nog half verduisterd van de avond tevoren, de lichten aan het podium macheerden niet en de draden van de spots ontwarren bleek een onbegonnen werk voor zenuwachtige leerkrachten en directie.


Ziet dat! Toch fantastisch, zo'n rij nieuwkomers en afzwaaiers... Aan het einde van 't schooljaar wordt er op ongeveer dezelfde manier afscheid genomen van de 12de klassers en zijn zij het die een roos krijgen van de eerste klassers. Schoon, toch?

Het schoollied werd nog gezongen met de hele basis- en middelbare school, waarna de midden- en bovenbouwklassen zich terug naar buiten begaven.


De juffen en meesters van de onderbouwklassen vertelden nog een verhaal. Iets wat aansluit bij (en iets prijsgeeft van) de lesinhoud van dit schooljaar. Een teaser als het ware.Om 10u55 lieten we de onderbouwklassen voor wat ze waren en trokken we weer naar het kleuterhuis. Trijn mocht om 11u naar de kleuterklas en tot die tijd had ze even bij haar peuterjuf (die haar peuters ook om 11u begroette) gebleven.

Trijn koos een plekje naast Klaas. Klaas is dit jaar een grootje (een laatste kleuterklasser dus.)


Juf bakte cake. Zo bij het begin van 't schooljaar en enkele nieuwe kinderen in de klas, dat verdient toch een klein feestje hé.


Ze speelden buiten, luisterenden naar een verhaal en voor we er erg in hadden was de eerste schooldag alweer gepasseerd.De eerste schoolweek werd gemakkelijk verteerd.
Klaas is blij dat hij een grootje is en mag werken.
Trijn gaat voor 't eerst naar school zonder te rusten 's middags. Ik zorg er voor dat ze 's avonds op tijd kan eten en vroeg in bed kan. Aan 't einde van de week was ze "kuisop" en dus wordt er weer gemiddagdut dit weekend.
Fien vindt het fijn in de 1ste klas. Ze vertelt elke dag spontaan wat ze gedaan heeft op school. Een liedje gezongen, tellen met noten en schelpen, Engelse les gekregen, gespeeld, aan het bruggetje een steen in 't water gaan gooien om naar de rimpels te kijken en vervolgens die rimpels op hun blad te tekenen,...
Maar soms is zo'n dag opletten best vermoeiend zodus kreeg zij gisterenmiddag verplicht platte rust, kwestie van het humeur niet onder het vriespunt te laten kelderen.

Een zegen is het, om uw kinderen van zo dichtbij te mogen zien groeien.
Dankbaar om de betrokkenheid op school en de openheid op momenten als deze.

Helemaal ontroerd door wat je schrijf en je beelden...wat moet dat dan zijn als het jouw kinderen zijn :)
Mooi om te zien hoe die eerste schooldag verloopt in een grote steinerschool...op ons steinerschooltje in Geel hebben we 23 kinderen in de hele lagere school :) (de eerste klas heeft er 3!) Dus echt wel een hele andere eerste schooldag, al zijn er veel dingen die wij natuurlijk ook kennen! En het schooljaar afsluiten zullen jullie wellicht doen met 4 kinderen...wat een stappen dit schooljaar, geniet ervan!

Goh ja Sarah, zo weinig kindjes... Dat kunnen wij ons nog moeilijk voorstellen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn...