Bib

Op 1 januari 2011 sloot de bibliotheek van Broechem zijn deuren. We waren geen regematige gebruikers, wij. Het aanbod was er eerder beperkt en niet echt up to date. Maar kijk, ons kinderen waren toch vaak blij met wat extra leesvoer.
Meer dan een jaar zijn we niet naar de bib geweest. Tot vandaag...

Mitte sliep deze voormiddag. Dat schepte zowaar ruimte om na het middageten naar de bib te gaan. Trijn moest maar een keer wat langer wakker blijven.
Zo arriveerden wij kort na openingstijd in de bibliotheek van Ranst (hoofdfiliaal van onze gemeente.)

Dat moest dus mét de auto. 3,2km doet ge niet met 4 kleine kinderen te voet door een temperatuur van -5°C. Enfin, dat kan, maar niet ongestraft... Met de fiets ook niet. Niet alleen omwille van de temperatuur, maar vooral omwille van de praktische beslommeringen. De enige die deftig kan fietsen is Klaas en nu ook weer niet zo betrouwbaar om langs een gewestweg naar het volgende dorp te rijden. De bakfiets hebben we niet meer. Kortom, de auto.

We zwierden onze jassen in een hoekje.
Wat later volgden ook de truien. Alle graadjes die de Ranstse bewoners besparen op hun thermostaat, worden er in de bib van Ranst vrolijk doorgestookt.
Ik denk niet dat ik overdrijf als ik schrijf dat het daar bijna 25°C was. Daar staat ge dan met uw winterkleren. (Om over al die moeders nog te zwijgen die daar met hun kroost voor 15 minuutjes binnen lopen met hun volledige winteruitrusting om het lijf!)Een uur lang verdrinken in boeken. Het was zowat het beste idee in weken om te doen met de kinderen.

En akkoord, Mitte had het na een dik half uur wel gezien en ontsnapte meermaals aan mijn moederoog, Trijn vertelde dat ze niet in haar broek had geplast (uhu!), het aankleden der kinderen en naar huis gaan kostte mij bloed, vooral zweet en tranen maar dat maken de 26 boeken die we meenamen meer dan goed.
26 boeken, da's goed voor een paar dagen stille kinderkens!


We losten zo ook wat vragen van de kinderen in. Zijnsvragen. Over mensheid en plantendom en dierenrijk.
Illustratiemateriaal bij het beantwoorden van moeilijke vragen, dat moet helpen.

Dank bibliotheek! voor het ter beschikking stellen van zoveel goed. Ik zou arm zijn als ik de informatiehonger van mijn twee oudsten zou moeten stillen in pakweg de Fnac. Want 26 boeken... en "er is er nog geen bij over werelden" (lees: planeten.)

Ze moesten daar belasting op heffen, op zulke brave kinderen!

Om te reageren moet je ingelogd zijn...