Fantasiespel

Onze 2 oudste kinderen komen redelijk dicht op elkaar, en dat heeft zijn voor- en nadelen. Eén van de voordelen is dat ze enorm goed met elkaar kunnen spelen. Eén van de nadelen is dat ze enorm goed elkaar in de haren kunnen vliegen. :)

Maar goed: dat samen spelen. Het ongelofelijk om die twee soms bezig te zien. Ze zitten - gelukkig - vol met fantasie. Ze lopen hele dagen zichzelf te verkleden:

Of eerder, het is Fien meestal die Klaas aankleedt. Zo zie hierboven een ware metamorfose van Klaas tot Clown. ;)

Maar ze hebben niet persé verkleedkleren nodig om te kunnen spelen. Zo lopen ze hier regelmatig mama en papa te spelen, waarbij ieder dan een pop vastheeft die dan hun baby is. Bijzonder verwarrend ook, als Fien op "papa" loopt te roepen en dat dan niet op mij is maar op Klaas. :D

Het gebeurt ook wel dat Klaas gewoon de baby is en dat Fien de mama is. En dan zorgt ze voor de baby. Pap geven en zo. En onderstoppen. Fien speelt nogal graag de baas, dus dat spel is haar favoriet. Klaas ondergaat het meestal, maar op een bepaald moment is het dan ineens genoeg: en dan komt er meestal ruzie van. Want o wee als Klaas/de baby niet doet wat Fien/de mama zegt: dat kan wel eens resulteren in een wilde furieuze Fien omdat ze haar zin niet krijgt. Gelukkig kan Klaas zijn manneke wel staan.

Klaas gaat soms zo ver in zijn fantasiespel dat we hem niet Klaas mogen noemen. Als Klaas poes speelt, dan is Klaas een poes (inclusief gemiauw en gekruip over de vloer). En als we hem dan roepen dan is meneer kwaad: "Is ni Klaas, is poes!" gaat het dan meestal. Als we ons verzoek dan herhalen met "Poes" ipv "Klaas" dan komt 'm meestal direct.

Gisteren tenslotte zaten ze te tekenen. Na een tijdje was het tekenen gedaan, en dan zijn ze maar "Mama en Papa" beginnen spelen met de potloden:

Spelen


En zo hebben ze zich een kwartier of langer zitten bezighouden.

U bemerkt ook het terugkerende thema "mama+papa+baby". Niet geheel abnormaal, als je rekening houdt met het feit dat ze nog niet veel andere indrukken opdoen dan onze eigen gezinssituatie (inclusief baby). Eens ze allemaal naar't school gaan, dan zal dat wel veranderen. ;)

Op zichzelf niks bijzonders, maar ik ben content dat onze kinderen zoals kinderen kunnen spelen en niet meteen een teevee of een xbox nodig hebben om zich te kunnen amuseren. Als ze nu leren spelen op hun eigen manier, kan die teevee of xbox later veel minder "schade" aanrichten. ;)

Om te reageren moet je ingelogd zijn...