Fien - Actieve woordenschat op 19,5 maanden

Aan 't begin van de week had ik het reuzeidee om al de woordjes die Fien zelf gebruikt eens in een lijstje te gooien.
Al snel bleek dat gemakkelijker gezegd dan gedaan!! Dat kind van ons babbelt nogal wat af seg! Ik had al beter iemand ingehuurd om ernaast te komen zitten met pen en papier. :D
Dikwijls dacht ik immers "ah ja, dat zegt ze ook, onthouden!" maar tegen dat ik de tijd had om het aan het lijstje toe te voegen op de computer, was ik het vaak al vergeten. Balen dus. :S

Belachelijk eigenlijk, een lijstje maken van wat je kind kan zeggen... maar ik was gewoon curieus hoeveel dingen ze nu ongeveer kon zeggen.
Soit, na enkele dagen onthouden en opschrijven en toevoegen is er dus een lijstje.
Niet zomaar één, hoho!, eentje van ruim 200 woordjes.

Ik schat ook dat ze er vijf per dag bijleert. Sjans dat ik dat ding nu heb samengesteld en niet pas over twee maanden. :p

Ongetwijfeld ben ik nog een deel woordjes vergeten, maar 't geeft een idee wat voor een tetterblad ons oudste is op 19,5 maanden.
Trouwens... de woordjes is één ding, maar het combineren van de woordjes met de nodige gebaren en mimiek, dat is weer een heel ander verhaal! :)


aai, aan, alleen "aneen", allez, alstublieft “ambliet”, amai, beneden "neme", binnen, bloot, boven, bravo"blavo", buiten, daar, dag, drie "die", één, hallo, ja, koud 'toud", moe, nee, nieuw, okee, omhoog “hoog”, ook, open, pijn "paan", toe, twee, uit, vies, warm "namme", , dekken, eten, gedaan, hoort “oot”, kijken, kleuren , kloppen "ploppe", knippen "tippe", koken, kuisen "tuise", Lezen, liggen, lopen "plope", maken, pakken, plooien, poetsen "poete", slapen "plape", smeren "mene", spelen "pele", staan "taan", stappen "tappe", tekenen "tek", wassen, wegen, wenen, werken “wekke”, zitten "titte", zoeken "toeke", zwemmen "nemme", , bert “bet”, Fien "tien", greet “teet”, Hopla, Jeroen “loe”, karel “karo”, kim "tim", klaas, line "nine", marijke “meike”, mémé, mieke, moeke, moeke sonja “toeja”, moemoe, musti "muti", mutti, Nijntje "naah", oma, pake “paké”, Papa, Pingu "pijoe", sander “ta”, seppe “teppe”, tina , tom, voke ploesj “ploej”, , brood "bood", deur "deuch", aap, ananas “amena”, appel “appo”, appelmoes “appomoe”, appelsap "appotap", appelsien “appo”, auto, bad, bakker "bakke", bal "baj", Banaan , Bavet "batet", bed, been, beer, bij, blauw, blok, boek, boke, boot, bord “bod”, borstel "bo-te", borsten "bo-te", boter , botten, broek "bloek", buik, bus, confituur “tuu”, deken, doos, druif "duif", duif, eend “eed”, emmer "emmo", fiets “fies”, geit "teit", haar, haas "aasj", hoed, hok, hond “hod”, honing "ooni", jas, jongen "nomme", kaak, kaka, kam "tam", kikker "kik", kindje "tid", kip “tip”, kleedjes "kleed", koe, koek, konijn “naah”, kussen "tusse", leeuw, lepel “epo”, lieveheersbeestje "bees", lollie, maan, macaroni "oni", magneet “ajnee”, meisje "meise", meneer "mneem", mes, mevrouw "welouw", mond "mo-d", muis, muts , neus, olifant “ola”, Oog, oor, paard “paad”, pamper "pape", pap, papegaai "jaai", patatten "petatte", peer, pipi, poep, Poes, pop, pot, rood, rug, schaap “taap”, schoenen "toene", sjaal "taaj", sokken "tokke", speldje "plé", staart "taa-t", Stoel “toe”, taart "taa-t", tafel “tawo"”, tand "ta-d", tandpasta "pata", tas, teen, thee, thuis, tractor “kako”, trap "tap", trui "taa", tut, uil, vis "wis", vlees “wlees”, vlieg "wlieg", vliegtuig "wlietui", vos "wos", wanten "waa-te", Water "wate", wieg, winkel "wiko", wortel "boote", zeep "teep", zetel "tete", zon "non", zwaan "waan"


Voor de slechte verstaander: wat tussen de aanhalingstekens staat; da's Fien haar uitspraak voor het betreffende woord. Woordjes waarachter geen uitspraak staat, worden reeds juist uitgesproken ;)
Op 26/10/2007 om 00:12 schreef Tante Meike:
mag de non altijd in haar leven blijven
Epo?
Op 26/10/2007 om 00:59 schreef Tom:
Ja, dat vind ik ook altijd één van de betere, als ze zo door de keuken "epo" loopt te roepen. :)
Amaai zeg, ze kan al heel veel zeggen. Ophélie babbelt ook constant, maar zoveel woorden kan ze, denk ik, nog niet zeggen. Ik ga ook eens een lijstje moeten maken in het weekend.... :)
Op 27/10/2007 om 00:48 schreef het Metje:
en het geweldigste is "teet" want dat ben ik! >_<
@Stephanie: Succes als ge dat in een weekendje gaat klaren. ^_^
Om te reageren moet je ingelogd zijn...