Communicatie

Fien is al aardig op weg om binnenkort een echt tettergat te worden.
Het begon een kleine twee weken geleden...
Ons meisje had uitgevonden dat ze met haar mondje gekke bewegingen kon maken die ook nog geluid maakten.
Zo herkenden we na een tijdje systematisch het "vismondje". Denk aan een visje dat zijn mondje open en toe doet - zonder geluid - lippen gezet in de a-klank. Er klinkt dan een 'klankloos' geplop wat lijkt op een p of een b.

Vorige week werd het vismondje uitgebreid met ├ęchte klanken. Ze gebruikt sindsdien echt haar stemmetje om vooral de klinker 'a' te produceren. In combinatie met haar vismondje zorgt dat dus voor een soort mengeling tussen "bababababa" en "papapapapa".
Papa natuurlijk blij toen ik hem erbij riep!
Ook de letter 'm' bleef niet lang achterwege. En omdat het de bedoeling is dat Fien niet mama gaat zeggen maar wel moeke, maken we van haar "mamamamama"-gefrasel "hamamamamam" en brengen dat op zijn beurt in verband met eten of "ammekes doen" ;).

Vandaag stonden we even stil bij de letters die ze nu al gebruikt in haar fraselwerk.
We kwamen uit op de j, m, p, b, t, d. (Die twee laatsten zijn nieuw sinds vandaag.)
Als klinker gebruikt ze voornamelijk de aa.
Uit ondervinding weten we ook dat wanneer ze met haar vingers of speelgoed in haar mond zit, ze nog veel meer klanken maakt. :p


Verder valt er qua communicatie nog te melden dat Fien niet alleen meer huilt of lacht om te laten zien hoe ze zich voelt. Sinds twee weken gromt ze immers! Ze gromt als iets niet naar haar zin is, als iets niet lukt, als we haar dus moeten komen helpen.
Het is een gekke meid, onze grompot. :)

Tot zover ons eerste taallesje.
Op 09/09/2006 om 17:52 schreef TomP:
Het valt hier op dat ons Prinses vooral html-tags gebruikt voor haar eerste communiatie-stapjes: de a, p, b... duidelijk een poging van Fienemie om LINKS te leggen al! :D Straffe genen!
Op 09/09/2006 om 23:32 schreef Spaceman Spiff:
Dus als ik het goed begrijp krijgt dat kind elke keer als ze "mamamam" zegt eten door haar keeltje geramd tot ze uiteindelijk -de indigestie nabij :X - doorheeft dat het "moeke" is... Vreemd... :)
Om te reageren moet je ingelogd zijn...